Brexit breekt supplychains in Europa

De Brexit heeft grote impact op de supplychain.


Nu de Brexit dan eindelijk écht heeft plaatsgevonden, levert dat geen antwoorden op maar juist meer vragen. Tijdens de overgangsperiode is er nog niet zoveel aan de hand, maar daarna is het dan toch echt zover. Nederland en het Verenigd Koninkrijk gaan tijdens de overgangsperiode onderhandelen over de handelsrelatie tussen beide landen. Wat de uitkomst ook zal zijn, het zal impact hebben. Uit cijfers van het CBS blijkt dat Nederland in 2018 voor €25,5 miljard exporteerde naar het Verenigd Koninkrijk en voor €26,4 miljard importeerde.

De Brexit heeft grote impact op de supplychain. Iedere verstoring van de fysieke supplychain heeft een domino-effect op de financiële supplychain: zonder onbewerkte materialen kunnen er geen orders verzonden worden, en zonder orders geen facturen en dus ook geen betalingen. De grimmige waarheid van de Brexit brengt risico’s en kosten met zich mee voor handelspartners die afhankelijk zijn van import en export tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa. Bedrijven kunnen vooruitlopen op deze verwachting door hun leveringsketen veilig te stellen en concurrentie te slim af te zijn door een sterker partnership te creëren: gebaseerd op goed cashflowbeheer en werkkapitaalbehoeften.

Om de eigen supplychain veilig te stellen is een toename aan liquide middelen belangrijk. Dit kan bereikt worden door versnelde betalingen. Kapitaalkrachtige bedrijven kunnen het tekort aan kasmiddelen ondersteunen in hun supplychain door eerder te betalen. Het heeft daarom zin om voordeel te halen uit SCF-oplossingen. Een nadeel kan de investering zijn die de meeste SCF-oplossingen eisen. Gelukkig is er ook een oplossing die vrijwel kosteloos ingezet kan worden: dynamic discounting. Deze oplossing zorgt ervoor dat er voor iedere dag eerder betaald, een betaalkorting wordt gegeven. Dit levert meer liquide middelen op binnen de supplychain én verbetert het partnership tussen klant en leverancier.

Een verbeterd partnership biedt meer inzicht in de supplychain aan klanten en leveranciers. Het verzekert klanten van leveringen door leveranciers, en leveranciers van voordelige en toegankelijke financiering. Het betekent ook dat klanten niet meer het risico op leveranciers afschuiven, zonder zich het gevaar te beseffen dat het in gevaar brengen van de liquiditeit in de supplychain ook het eigen bedrijf in gevaar brengt. Tenslotte is een ketting niet sterker dan de zwakste schakel, en kasliquiditeit is in dat verband een essentiële kracht.


About Author: Anouk de Wit

Anouk de Wit is woordenvanger en factchecker. Ze zoekt alles haarfijn uit over iedere branche.

Download Factsheet