Nieuwe oplossingen voor oude problemen

Een crisis biedt altijd kansen.


Het protest van de bouwsector zorgde voor veel tumult in den Haag: 26 mensen werden opgepakt. Inmiddels is iedereen weer vrij, meldde de politie. Ook politici kwamen op het protest af en betuigden om het hardst hun steun aan de protesterende bouwers. Maar dat was niet voor iedereen even geloofwaardig omdat de problematische omstandigheden al jarenlang bekend waren. Als er toentertijd iets aan was gedaan, was het nu niet zo uit de hand gelopen. Nog even de cijfers onder elkaar:

Stikstofuitstoot:

  • Bouwsector 2,4%
  • Bouwtransport 30%

Wereldwijd:

  • 1/3 van de stikstofuitstoot komt uit gebouwen
  • 40% van de energie komt uit gebouwen

Het probleem speelt dus al heel wat jaren en er zijn bouwbedrijven die toen al inspeelden op de toekomstige veranderingen. Neem bijvoorbeeld oprichter- en CEO van Sustainer Homes, Gert van Vught. Hij produceert kant-en-klare woningen en gevels. Hiervoor gebruikt hij duurzaam hout uit Finland. Omdat hij niet veel zwaar materiaal hoeft te transporteren, bespaart hij flink op de stikstokuitstoot. Van Vught: ‘…als we kortweg niet radicaal anders gaan bouwen, is het game-over.’

Om voldoende impact te realiseren, hoeft niet alles van hout gemaakt te worden. Bamboe is een uitstekende houtvervanger.

Daarnaast moet er ook iets worden gedaan aan de mentaliteit van bouwbedrijven, volgens Cees van Dillen, directeur van de Van de Dillen Groep. Hij benadrukt dat er teveel mensen gemoeid gaan met het bouwproces, wat voor vertraging zorgt en een rem zet op innovatie. Hij moedigt bouwbedrijven aan om spelbepaler te zijn in het bouwproces, en niet teveel van de opdrachtgever te laten afhangen.

Een crisis biedt altijd kansen. Bouwbedrijven kunnen de stikstofcrisis aangrijpen om zaken ander aan te pakken zoals Sustainer Homes dat doet. En dit geldt niet alleen op het gebied van het bouwproces zelf. Ook op financieel vlak zijn er vernieuwingen die winstgevend zijn. Naast bestaande supplychainmaatregelen (waaronder factoring en reverse factoring) zijn er snellere en effectievere maatregelen die bijdragen aan een betere cashflow. Dynamic discounting is zo’n maatregel. In plaats van een statische korting die wordt gegeven bij een vroege betaling van een factuur, wordt de korting bij dynamic discounting dynamisch ingezet. Zo levert iedere dag dat er eerder betaald wordt, geld op. Kortom, de situatie kan verbeterd worden door zelf de regie te in handen te nemen over het bouwproces en ook over het financiële proces. Zo kan technologische innovatie bijdragen aan duurzaamheid en tegelijkertijd kosten besparen.

Bronvermelding:
https://www.nu.nl/
cobouw.nl
https://www.annexum.nl/nieuws-uit-de-markt/revolutionaire-bouwers-dolblij-met-stikstof-dit-kan-weleens-de-motor-van-verandering-zijn/


About Author: Anouk de Wit

Anouk de Wit is woordenvanger en factchecker. Ze zoekt alles haarfijn uit over iedere branche.

Download Factsheet