Retourpercentage Nederland breekt Europees record    

Hoe betaaltermijnen kosten terugdringen


Met een retourpercentage van 40% op kleding breekt Nederland een Europees record. Hierdoor lopen de kosten enorm op en dat geldt voornamelijk voor ketens die het mogelijk maken om producten gratis te retourneren. Het is nog nooit zo simpel geweest om producten te bestellen en net zo gemakkelijk weer terug te sturen. Dit trekt veel klanten aan, maar voor de winstgevendheid blijkt het desastreus. Steeds meer ketens zetten acties in om tot oplossingen te komen.

€12,50 zijn de gemiddelde kosten van een retourzending, rekende AfterPay uit. Kosten zoals arbeid, productschade en verzendkosten zijn hierin verwerkt. Ketens staan onder druk  om het retourproces om te buigen naar een effectiever en efficiënter systeem, dat bovendien minder milieubelastend is. Daarom is het begrijpelijk én noodzakelijk dat er nog veel ontwikkeld kan worden om tot verbetering te komen. Fintech-bedrijven zoals BuyBay spelen er goed op in om inkomsten uit retourzendingen te maximaliseren. Maar punt blijft dat er veel kosten door de keten stromen: van leverancier naar consument en weer terug.

Flinqer vindt het belangrijk om goed naar de leveranciersrelatie te kijken in deze keten, want daar zit cash vast. Natuurlijk stellen menig retailer en e-tailer dat iedere cent telt in de inkoop, en dat de prijzen vaal al maximaal naar beneden zijn gedreven. Althans, zo laag mogelijk, passend bij specifieke marktposities. Wat nog niet zo bekend is, is dat er bovenop die inkoopprijs nog een additionele kostenbesparing te realiseren valt. Een kostenbesparing die bovendien de cashpositie van leveranciers versterkt in plaats van beknelt.

Supply Chain Finance (SCF) is geen onbekend terrein meer. Recente onderzoeken tonen aan dat reverse factoring het vaakst wordt ingezet om tot wederzijds geaccepteerde betaaltermijnen te komen. Maar wederom brengt dit een kostenplaatje met zich mee voor beide partijen. Kosten worden nu eenmaal doorgegeven in de keten. Maar deze kostencomponent kan flink worden verlaagd door het hoge percentage van factoringmaatschappijen en banken te verwisselen voor een betaalkorting die rechtstreeks ten goede komt aan de eígen balans. Deze snellere kostenbesparing kan gerealiseerd worden aan de achterkant van de bedrijfsvoering. En met de achterkant doelen we op de inkoopketens waarin de financiële geldstromen zich direct afspelen tussen bedrijven en de vele leveranciers en partners. In die supplychain kan een effectiever en slimmer betalingssysteem een hoop geld opleveren.

Hoe werkt het?

Het inzetten van betaaltermijnen levert een positieve bijdrage op aan twee kanten: enerzijds aan de kostenbesparing en anderzijds aan het partnership. Op iedere dag dat een leverancier eerder wordt betaald, levert dat een korting op. Deze korting kan flink oplopen naarmate het aantal dagen verkort. De cashpositie van leveranciers verbetert, en zo levert het aan die kant ook een voordeel op. Zo wordt zowel de klant als haar leveranciers tevreden gesteld én de kosten van het retourproces worden opvangen.

Eerder betalen kan natuurlijk vaak prima geregeld worden in een financiëel (ERP)-systeem, alleen gaat het dan om statische afspraken: op dag 30 of dag 45 wordt de factuur betaald. Maar wat als het dag 31 is en de goedkeuring nog niet rond is? Of als dag 45 in het weekend valt? Dan gaat de betaalkorting verloren en gaat de factuur onherroepelijk op dag 60 – de uiterste datum – betaald worden. Zonde want juist al die dagen tussen dag 30 en dag 59 kunnen korting opleveren, die op de grote jaarlijkse spend zo tot wel 1% kunnen opleveren. In vergelijkbare sectoren zien we besparingen tot een miljoen en meer oplopen. Wat daarvoor nodig is zijn dynamische betaaltermijnen en de deskundigheid om al uw leveranciers deel te laten nemen. Flinqer is een Nederlands bedrijf dat een platform heeft ontwikkeld waarin facturen dynamisch verrekend worden. Daarnaast heeft Flinqer jarenlang ervaring met grootbedrijven en mkb om in een compact programma te zorgen voor hoge deelname door leveranciers.

 Bronvermelding:
https://www.volkskrant.nl
https://www.marketingfacts.nl/


About Author: Anouk de Wit

Anouk de Wit is woordenvanger en factchecker. Ze zoekt alles haarfijn uit over iedere branche.

Download Factsheet