Chinese namaak is verleden tijd, de rollen draaien om


Waar China gestaag verder bouwt aan de fysieke Nieuwe Zijderoute naar Europa en andere werelddelen, realiseert Alibaba een digitaal imperium op het gebied van data en technologie. In mei concludeerde de Financial Times dat Alibaba’s verstrekkende e-handel, die verkoop van producten van Chinese retailers aan klanten uit 150 verschillende landen mogelijk maakt, nu ook productverkoop gerealiseerd heeft voor retailers uit deze 150 landen aan klanten in eigen land en internationaal.

Dit draagt bij aan een ‘bredere, globale strategie’, aldus Trudy Dai, vice-president van Alibaba. Alibaba wil mogelijk maken wat Amazon (dat bedrijfsactiviteiten in China in april stopzette) niet waar kon maken: het creëren van een internationale e-handelsmarkt. Dit voltrekt zich allemaal onder de New Retail Strategy van Alibaba.

De aanpak van Alibaba om een internationaal bedrijfsleven te realiseren is tweeledig: enerzijds zal het bedrijf in ontwikkelde e-handelsmarkten proberen bekende merken aan Chinese klanten te verkopen door Tmall, dat volgens het bedrijf dienst zal doen als ‘een toegangspoort tot China’. Anderzijds zal het in markten die nog volop aan het ontwikkelen zijn e-handelsmarkten opbouwen of overnemen, en diens klanten te werven. Volgens Evans is het de strategie van het bedrijf om ‘de gehele retail waardeketen te digitaliseren’, wat inhoudt dat kleine en middelgrote merken, stenen winkels en lokale- en internationale verkopers allemaal toegang zullen krijgen tot dezelfde data en digitale infrastructuur als die Alibaba gebruikt in de e-handelsmarkt Tmall, dat de ruggengraat vormt van de internationale uitbreiding.

‘Een groot deel van onze globalisatiestrategie is het wereldwijd verbinden van merken en kleine bedrijven aan de Chinese klant’, vertelde Evans tijdens de NRF show (National Retail Federation te Washington D.C.) in januari. ‘China heeft een gigantische consumentenmarkt en aantrekkelijke groeimogelijkheden voor vele bedrijven, nu en in de toekomst. Veel merken uit binnen- en buitenland hebben niet goed begrepen wat voor kansen er liggen in China.’

Om ontwikkelende e-handelsmarkten te bereiken, gebruikt Alibaba een local to local strategy: er wordt geïnvesteerd in bedrijven met een vaste klantenkring (of ze worden overgenomen) om ze te introduceren bij lokale Chinese klanten, of er worden in-house verbindingen gelegd die het makkelijker maken voor klanten uit andere landen om aankopen te doen bij Alibaba, en voor bedrijven uit andere landen om er te verkopen.

AliExpress is een snel groeiend onderdeel van deze strategie: het is een platform voor kleine- tot middelgrote bedrijven om producten te verkopen van Chinese retailers aan klanten wereldwijd. Het wordt nu uitgebreid door internationale verkopers van dezelfde grootte uit te nodigen om op hun eigen, en op internationale markten te verkopen, met uitzondering van China waar ze via Tmall of Taobao verkopen. Alibaba.com is inmiddels het Internationale B2B-bedrijf. Het verbindt bedrijven aan een netwerk van leveranciers en faciliteert het vervoer over de grens, wat anders erg duur zou zijn. De recentste ontwikkeling is het samenwerkingsverband tussen Alibaba.com en Office Depot afgelopen maart. Ze bundelen de krachten samen op het gebied van inventarisatie en binnenlandse scheepvaart.

De strategie komt neer op twee centrale initiatieven: verwerf de grote spelers en koop de kleinere op. Meer merken, kopers en klanten zullen door Alibaba worden meegesleurd, direct of indirect. Veel groothandelaren volgen Alibaba met argusogen omdat de snelheid waarmee Alibaba handelsmarkten overneemt of bouwt aangeeft hoezeer Alibaba Europese consumenten rechtstreeks wil bereiken én bedienen. In dat spel waarin de giganten Amazon en Alibaba strijden om de online landkaart, wordt de druk op de groothandel steeds verder opgevoerd.

En die druk dwingt groothandelaren om zowel naar hun klantbediening en verkoop te kijken, als ook verbeterkansen aan te grijpen aan hun inkoopkant. In de inkoopketen zit van oudsher richting leveranciers behoorlijk wat cash ‘vast’ dat niet tijdig genoeg op gang komt. Hierdoor zijn leveranciers geneigd andere klanten te kiezen die wél snel betalen, of grijpen naar kredietfinancieringsmogelijkheden (met bijbehorende kosten) die nu relatief gunstig zijn met de huidige lage rente, maar dat zal straks weer veranderen en daar kan op vooruit gelopen worden. Hoe? Door sneller facturen uit te betalen. Niet met een statisch ERP-systeem dat werkt op afgesproken betaaltermijnen (die in de regel vaak niet gehaald worden) maar dynamisch zodat iedere dag eerder betaald korting oplevert, en de leverancier sneller over liquiditeit beschikt. Daarnaast staat er een betaalkorting tegenover het sneller uitbetalen, waardoor de groothandelaar zelf kosten terugverdient. Een welkome besparing. Kortom, er valt nog veel winst te halen uit betalingsverkeer.


About Author: Anouk de Wit

Anouk de Wit is woordenvanger en factchecker. Ze zoekt alles haarfijn uit over iedere branche.

Download Factsheet