Maker wordt Verkoper

Hoe kortere betaaltermijnen de D2C stap naar hogere marges financiert.


Handelsbedrijven, opgelet! Producenten zijn met een grote opmars bezig om consumenten direct te benaderen voor hun producten, en verkoopmarge toe te voegen aan de eigen bedrijfsbalans. Nieuwkomer Chubbies wist op die manier in no time trendsetter van boxers te worden op de Amerikaanse markt, onder andere door doelgericht Bro’s te targetten: sportief gebouwde mannen tussen de 18-34 jaar. (Alhoewel het kleine bierbuikje rechts wat anders doet vermoeden dan alleen sportieve activiteiten…)

E-marketing specialisten, CRM bedrijven en marktonderzoeksbureaus duikelen over elkaar heen om de maker klaar te stomen voor deze spannende verkoopfunctie. Dit betekent een grote sprong naar data-inzicht, algoritmes, platformdistributie en online branding. De belofte aan marge is weliswaar aantrekkelijk, maar het vereist ook een forse investering. Zeker om de snelheid bij te kunnen benen van de grotere e-tailers in het B2C-landschap. Wat er bij komt kijken is dat het bedrijf de hele customer journey creëert, realiseert en optimaliseert. De regie blijft in eigen handen: van de presentatie van het product op de website en het afrekenproces, tot aan de retourzendingen en de klantenservice.

Daar komt ook nog bij kijken dat consumenten, dankzij het internet, een manier hebben gevonden om producten te onderzoeken en te ontdekken; geheel op hun eigen manier. Reviews zijn cruciaal in de merkbeleving en tilt reputatiemanagement naar een hoog niveau. Succesverhalen komen van de jonge nieuwe bedrijven. Zij hebben het oog al gericht op de consument en richten hun keten in als maker én als verkoper. Dat is wat anders voor de lang gevestigde producenten met een veelvoud aan producten. Des te meer reden om aandacht te vragen voor de andere kant van uw bedrijfsvoering; namelijk de inkoopketen waar grondstoffen, halffabricaten, materialen en onderdelen op worden gehaald. Een belangrijk deel van de cashflow speelt zich dáar af, en de vraag is of het verdienpotentieel dat zich daar schuilhoudt al ontgonnen is. Verdienpotentieel wat ingezet kan worden in de strijd om de consument te winnen, middels eigen online- en verkoopactiviteiten.

De druk op inkoopprijzen en de twijfelachtige balans om het partnership met leveranciers goed te houden, kwamen dit jaar veel naar voren uit berichtgeving. Hierin kan het inzetten van betaaltermijnen een positieve bijdrage leveren: aan de kostenbesparing en aan het partnership.

Hoe betaaltermijnen positief bijdragen aan het partnership en tegelijkertijd kostenbesparend zijn?

Er kan een korting verkregen worden op iedere dag dat er eerder betaald wordt, en die korting kan fors oplopen naarmate het aantal dagen verkort wordt. De cashpositie van leveranciers verbetert, en zo levert het ook aan die kant een voordeel op.

Op de pagina cashflow oplossing leest u meer over het slim inzetten van betaaltermijnen.

Bronvermelding:

Chubbies

www.cbinsights.com


About Author: Geneviève Meerburg

Geneviève Meerburg is al jaren werkzaam in ketens die knarsen en kraken. Ze weet sterke verbeteringen te brengen in partnership en financiële opbrengsten voor beide partijen. Verovert met Flinqer branche voor branche.

 

Download Factsheet