Verkort uw Days Payable Outstanding (DPO); eerder betalen (early pay) levert u geld op

Dynamic discounting levert u een hoog en risicovrij rendement op.


Published on: February 28, 2024

Werkt u net als wij ook gedeeltelijk thuis? Het is anders, zeker als er kinderen naast u huiswerk zitten te maken. Maar… we zijn en blijven in business. Voor veel leveranciers blijft het managen van de cashflow een grote uitdaging. Dynamic discounting (ook wel early pay) biedt in deze situatie een win-winmogelijkheid. In deze blog beantwoord ik een aantal vragen over Flinqer die me afgelopen weken herhaaldelijk gesteld zijn.

Hoe levert dynamic discounting een risicovrij rendement op?

De gangbare vormen van Supply Chain Finance (SCF) zijn factoring en reverse factoring, maar dynamic discounting is een oplossing die steeds meer aan terrein wint. Dynamic discounting is gebaseerd op het geven van een betaalkorting als er voor de uiterlijke betaaldatum betaald wordt. Dit is niets nieuws; veel bedrijven zetten dit al in via hun eigen ERP- of IFS-systeem, maar bij de minste vertraging in de goedkeuringsflow wordt de kortingsdatum niet gehaald en de korting misgelopen. Dynamic discounting onderscheidt zichzelf hiervan doordat de korting per dag wordt ingezet. Kortom, als u uw leveranciers eerder betaalt, krijgt u korting. Dat levert u een hoog en risicovrij rendement op. Daarnaast verbetert het de werkkapitaalpositie van uw leverancier. U weet net zo goed als ik dat betaaltermijnen op dit moment eerder worden verlengd dan verkort, dus de liquiditeitsbehoefte van leveranciers neemt momenteel in een rap tempo toe. Laat dit een win-winsituatie voor u beide zijn.

Hoe hoog is het rendement van dynamic discounting en in hoeverre gaat dit ten koste van mijn liquiditeit?

Onderstaand rekenvoorbeeld laat zien wat dynamic discounting voor uw bedrijf kan betekenen:

Bedrijf X heeft jaarlijks €150 miljoen aan inkoopfacturen uitstaan. Het is in staat om tussen de 14 en 20 dagen facturen goed te keuren. De opbrengst uit de betaalkorting is dan ruim €500.000 op jaarbasis.

Dit betekent dat u gemiddeld €6 miljoen aan uitstaande inkoopfacturen nodig heeft om in dit voorbeeld te voldoen aan snellere betalingen.

Hoe snel kan ik dynamic discounting van Flinqer inzetten?

Een digitale start is snel gemaakt via het platform van Flinqer. Al het werk omtrent de aansluiting van leveranciers wordt uit handen genomen: ons team beschikt over de juiste expertise om leveranciers op een gemakkelijke manier aan te sluiten, ten slotte heeft de gemiddelde inkoopafdeling het al druk genoeg. Of een ERP-systeem piekfijn in orde of juist dringend aan vervanging toe is, speelt in dit proces geen rol; de koppeling is eenvoudig en altijd mogelijk. Veel bedrijven laten deze kansen liggen omdat er gedacht wordt dat de betaaltermijn niet korter kan. Onze ervaring leert ons dat in ieder bedrijf de goedkeuringsdatum naar voren kan. Automatisering van de goedkeuringsflow is één manier, maar we zien dat inzicht via ons dashboard hierin een grotere rol speelt. Het dashboard maakt in één oogopslag duidelijk hoeveel winst er per dag behaald kan worden. Dat blijkt voor alle fiatteurs een belangrijke motivatie om mee te werken.

Kan dynamic discounting van Flinqer direct ingezet worden?

Als u nu de rendementsscan aanvraagt, krijgt u vandaag nog antwoord over uw opbrengst en de versnelling voor uw leveranciers. Het team van Flinqer is in staat om in no time een koppeling te leggen met uw ERP-systeem – oud of nieuw – en uw leveranciers te benaderen. De eerste leveranciers kunnen in mei al gebruikmaken van uw aanbod en u profiteert direct van het kostenvoordeel. No time to waste! Neem vandaag contact met ons op en krijg direct de verdienste  van uw leverancierssupport scherp in beeld. Ook kunt u onze factsheet downloaden, waar onze informatie handzaam bij elkaar staat.


Auteur: Frank Schulte

Download Factsheet